top of page

עריכת צוואה

2cbd1bda-f8d9-421d-897e-62a2e50ecc6f.jpg

בהתאם לחוק הירושה התשכ"ה – 1965, הרי שבישראל, קיימת אפשרות הורשה או באמצעות ירושה על פי דין או באמצעות צוואה. ברירת המחדל הקבועה בחוק, מתייחסת למקרה בו לא השאיר המנוח צוואה, שאז מחולקת ירושתו על פי כללי הירושה על פי דין.

בסוג ירושה זה, הרי שעל פי חוק הירושה סדר העדיפות בין היורשים מתבצע לפי קרבתם למנוח:

 ככל שלמנוח/ה  ילדים בלבד יורשים הילדים את הירושה בחלקים שווים.

  • ככל שלמנוח/ה ילדים ובן/בת זוג יורש/ת בן/בת הזוג את המטלטלין, כולל מכונית משק הבית המשותף ונוטל משאל העזבון מחצית מהעזבון ואילו הילדים יורשים את מחצית  יתרת העזבון בחלקים שווים.

  • ככל שלמנוח/ה בן/בת זוג אך לא היו לו ילדים, יורש/ת בן/בת הזוג את המטלטלין ואת מכונית משק הבית המשותף, את דירת המגורים (אם היה נשוי למוריש שלוש שנים או יותר וגר עמו אותה שעה בדירה זו) כאשר יתרת העזבון יחולק כדלקמן: 

אם הניח המוריש הורים – חצי יעבור לבן הזוג וחצי יעבור להורי המוריש.

אם הניח המוריש אחים או צאצאיהם או הורי הורים - שני שלישים מיתרת העזבון יעבור לבן/בת  הזוג והיתרה תעבור לקרובי המנוח כאמור.

 אם לא הניח המוריש קרוב מן המנויים לעיל, יורש בן הזוג את העזבון כולו.

החלוקה מתבצעת בהתאם ליורשים החיים במועד פטירת המוריש, כאשר בכל מקרה בו נפטר יורש בהתאם לחלוקה על פי דין קודם למות המוריש, יירשו צאצאי היורש את חלקו של היורש בירושת המוריש.

לדוגמא –אם אדם נפטר אך בנו נפטר לפניו ויש לבנו ילדים, יקבלו אותם נכדים בחלקים שווים בין הנכדים את כל חלקו של אביהם בירושת סבם.

אם נפטר ילדו של המוריש קודם למות המוריש, ירשו ילדי היורש (נכדי המוריש) את חלקו של היורש (בן/בת המורישׂ( בירושת המוריש (סבם במקרה זה). 

 

בכל דרגה של ירושה כל בעלי הדרגה יורשים חלק שווה.

 

בכל מקרה מבחינת סדרי העדיפות בין קרובי המוריש - ילדי המוריש קודמים להוריו והוריו קודמים להורי-הוריו. 

הורשה באמצעות צוואה

צוואה היא הצהרה בכתב אשר נכתב ונחתמת על ידי  המוריש והינה קבילה בתור מסמך משפטי אשר מסדירה את חלוקת הרכוש של המוריש לאחר מותו. צוואה יכול להתייחס לכל רכוש שהיה לאדם בעת מותו או לכלול הוראות מדויקות ותנאים לביצועה ולחלוקת הרכוש או אפילו להיות כללית ולפרט רק קווים מנחים כלליים לביצועה.

כל אדם יכול להשאיר אחריו מספר בלתי מוגבל של צוואות, אך הצוואה הקבילה שתקוים על פי החוק הינה הצוואה האחרונה התקפה כאשר כל הצוואות הקודמות לה יבוטלו.

באילו מקרים כדאי לערוך צוואה?

נוכח כללי הירושה על פי דין לעיל, הרי שבכל מקרה בו מבקשים אנשים לשנות את כללי החלוקה מכללי הירושה על פי דין, כדאי ומומלץ לערוך צוואה.

להלן אפוא המקרים השכיחים בהם כדאי לערוך צוואה: 

  • בני זוג המעוניינים כי בן/בת הזוג יקבלו את מלוא העזבון ורק לאחר מכן ילדיהם וזאת על מנת למנוע מהילדים (או הכלות/החתנים..) לקחת מהכספים כל עוד אחד מהוריהם עדיין בחיים וזקוק להם.

  • אנשים המעוניינים כי נושים של יורשיהם לא ינגסו בירושה. כגון במקרה של ילד פושט רגל אשר נושיו יבקשו לממש נכסים לשם פרעון חובות פושט הרגל.  

  • ידועים בציבור: על מנת למנוע סכסוך אפשרי לגבי מעמד הידוע בציבור הנותר והבהרת זכויותיו כ"בן זוג" הזכאי על פי חוק לחלקו בירושת המוריש / שלילת זכויותיו באמצעות צוואה אשר קובעת כי אינו זכאי לירושה. 

  • פיצול ירושה: כאשר המוריש מעוניין להוריש חלקים ספציפיים מעיזבונו לקרוביו או מכריו וכדו' ועל מנת שלא יחולק בחלקים שווים בין יורשיו על פי דין (כגון אם כבר סייע לילד מסויים ולא לאחר, הוא אינו בקשר עם מי מיורשיו על פי דין ומעוניין להדיר אותו מהירושה וכיוצ"ב). 

  • הורשת נכס ספציפי ומסויים לכל ילד ולא חלק שווה בכל אחד מנכסי המוריש (על מנת להקל במכירת הנכסים לאחר מות המוריש ולמנוע ככל הניתן מיסוי מקרקעין בעת מכירת הנכסים).

  • זוג ללא ילדים אשר מבקש להסדיר את העזבון ובאופן שבני משפחותיהם הרחוקים של מי מבני הזוג לא ינגסו בעזבון לאחר מותו.  

  • זוג שנשוי נישואים שניים ולכל אחד מבני הזוג יש ילדים משלו ועל מנת שהילדים יקבלו את הזכויות ולא בן הזוג החדש. 

  • אנשים עריריים המעוניינים שלא בני משפחתם הרחוקים ירשו אותם אלא אנשים אחרים.

 

בחוק הישראלי קיימים ארבעה סוגים מוכרים של צוואות: צוואה בכתב יד, צוואה בפני עדים, צוואה בפני רשות וצוואה בעל פה.

צוואה בכתב יד- כתובה כולה על ידי המצווה (עושה הצוואה), וחתומה על ידו וכתב ידו.  ובנוסף על פי סעיף 19 לחוק הירושה חייבת גם לשאת את תאריך כתיבת הצוואה על ידי המצווה בכתב ידו גם כן. אמנם אפשרות זו קיימת אולם לעיתים רבות נוכח חוסר מידע אצל המוריש עלולות להגרם בעיות רבות בעת מימוש הצוואה. 

צוואה בפני עדים- נכתבת על ידי המצווה, נושאת תאריך, ונחתמת בידי המצווה ובפני שני עדים. על פי חוק 20 לחוק הירושה המצווה חייב להצהיר בפני העדים כי זו צוואתו בנוסף לכך העדים לאחר מכן חותמים על הצוואה כדי לאשר על כך שהיו עדים לעריכת הצוואה בידי המצווה. הצוואה יכולה להיות כתובה בכתב יד או מודפסת אך החתימות חייבות להיות בכתב ידם של המצווה והעדים ולהיחתם בזמן מועד כתיבת הצוואה ולא לאחר מכן. מומלץ שאחד העדים יהיה עורך דין המתמחה בעריכת צוואות, כגון עו"ד אלדור-חורב כדי למנוע טעויות שעלולות לפסול את קבילות צוואתו לאחר מותו. 

צוואה בפני רשות- על פי סעיף 22 לחוק הירושה צוואה בפני רשות היא צוואה הנאמרת בעל פה או מוגשת בכתב בפני שופט, הרשם לענייני ירושה נוטריון כעו"ד אלדור-חורב וכדו'. אם הצוואה נאמרת בע"פ היא מוקראת למצווה בידי הרשות ובסופה יבואו הצהרה, חתימת הרשות ואישור הרשות על מועד עריכת הצוואה וכי הצוואה נערכה בידי המצווה.

צוואה בעל פה(צוואת ''שכיב מרע'')- על פי סעיף 23 לחוק הירושה אפשרות זו קיימת רק אם המצווה נמצא על סף מוות או רואה את עצמו במצב כזה. צוואה זו צריכה להיעשות בידי 2 עדים המבינים את שפת המצווה ועליהם לרשום אותה בזיכרון דברים הכולל את תוכן הציווי, הנסיבות שהביאו לעריכתה ותאריכתה. לאחר מכן יש להפקידה אצל הרשם לענייני ירושה. חשוב לציין שצוואה בעל פה בטלה לאחר חודש אם חלפו הנסיבות שהצדיקו את קיומה או אם המצווה עודנו בחיים.

 

מי יכול לרשת?

כל אדם או גוף זכאי לרשת ירושת אדם אשר נקבע בצוואת המנוח כי יירש אותו.

חשוב לציין שכל אדם אשר הורשע בהליך פלילי במעורבות מותו או בניסיון להריגתו של המוריש אינו יכול כלל לרשת אותו אפילו אם צוין על ידי המוריש בצוואתו כיורש. בנוסף לכך חל איסור הורשה גם למי שהורשע בפלילים בהעלמת צוואתו האחרונה של המוריש, זיוף הצוואה וכדו'.

 

פגמים בצוואה

אם צוואה הינה פגומה בתוכנה או בעלת פגמים אחרים אשר עלולים להשפיע על קיומה לאחר פטירת המצווה; צוואה זו תפסל ולפיכך כדאי מאוד לערוך את הצוואה בפני עו"ד המתמחה בעריכת צוואות.

ישנן כמה סיבות נפוצות לפסילת צוואה והן:

  • צוואות בכתב יד חייבות להיות כתובות לגמרי בכתב ידו של המצווה אחרת בצוואה תפסל.

  • כל אדם שרשום בתור אחד היורשים בצוואה או בן זוגו לא יכול להיות נוכח בזמן כתיבת הצוואה או לקחת כל חלק פעיל, במישרין או בעיקיפין בעריכתה.

  • כל צוואה שהיא לא צוואה הדדית ניתן לשנות ולכן אם אדם רושם בצוואתו כי לא יערך שינוי בצוואתו בעתיד התנאי גורם לפסילת הצוואה.

  • אם עורך הצוואה הוא אדם מבוגר או חולה, רצוי לצרף חוות דעת רפואית שקובעת את כשירותו לעריכת הצוואה כדי למנוע טענות לאי קיום צוואה על רקע היעדר כשירות משפטית.

  • קטינים אינם יכולים לערוך צוואה או לרשת צוואה מתחת לגיל 18 ולכן במקרה של ירושה כדאי למנות אחראי לעיזבון הקטין עד להגיעו לגיל הבגירות.

  • המצווה חייב לקבל את כל ההחלטות בצוואה ולא להסיר אחריות מעצמו וניתינתה לאחר.

  • כל צוואה שנעשתה כתוצאה מתחבולה, אונס, איום או השפעה לא הוגנת לא קבילה; וניתן לבטלה עד שנה מעריכתה. 

  • בנוסף לכל אלה גם כל פרט חסר בצוואה יגרום לפסילתה כגון: שם, חוסר תאריך, חתימה, מספר, תעודת זהות, מספר חשבון, גוש חלקה, כתובת וכדו'.

 

צוואה הדדית

בהתאם לתיקון לחוק משנת 2005, קיים חריג לעקרון שאינו מאפשר לאדם שרשום בתור אחד היורשים בצוואה להיות נוכח בזמן כתיבת הצוואה או לקחת כל חלק פעיל, במישרין או בעיקיפין בעריכתה וזאת במקרה של צוואה הדדית .

לבני זוג קיימת האפשרות לערוך צוואות שבהם כל אחד מהם מסתמך על הצוואה של בן/בת זוג ולהוריש הדדית את העזבון זה לזו בתנאים כאלו או אחרים. הצוואות נערכות במקביל, תוך הסתמכות בעת עריכת צוואה של כל אחד מבני הזוג על צוואת האחר כתנאי לעריכת צוואתו הוא.

בנסיבות אלו, הרי שמאז 2005 לא יכול אדם אשר ירש מכח צוואה הדדית לבטל את צוואתו או לשנותה, שכן בן הזוג מסתמך על צוואה זו.

בנסיבות אלו, הרי ששינוי צוואה הדדית הינה אך באמצעות צוואות הדדיות חדשות עליהן יחתמו שני בני הזוג.

בנוסף, הרי שאם מבקש אדם לשנות את צוואתו ההדדית בעת חייו של בן זוגו (כגון לדוגמא בעת שינוי סטטוס זוגי של גירושין, פרידה וכיוצ"ב) עליו להודיע על כך בדואר רשום לבן הזוג, שאז גם הצוואה ההדדית לטובתו תבוטל.

אם המצווה אינו בחיים, הרי שאם טרם חולק העזבון עליו להסתלק מהירושה ואם כבר חולק העזבון, על בן הזוג להחזיר את שווי החלק שירש לעזבון. באותו מועד תחולק הירושה על פי כללי הירושה על פי דין (אלא אם נרשם אחרת בצוואה ההדדית).

נוכח מורכבות העניין וחוסר היכולת להסתלק מירושה על פי צוואה הדדית מומלץ לפנות לעו"ד המתמחה בעריכת צוואות, כעו"ד אלדור-חורב אף בעת עריכת צוואות אלו. 

יובהר כי האמור לעיל אינו מהווה יעוץ משפטי פרטני ומקצועי ואינו נועד להחליפו ואינו מהווה המלצה לנקיטת הליכים או להימנעות מהם, ייתכן ובמידע חלו השמטות ו/או טעויות וכל המסמך על המידע בכל דרך שהיא עושה זאת על אחריותו בלבד.

bottom of page