top of page

בקשה מקוונת לצו ירושה

במות אדם, על כל הרשויות והגופים במדינה להקפיא את כל הפעולות הפיננסיות שלו ולאפשר את המשכן רק לאחר שיינתן צו המורה על אופן חלוקת רכושו של המנוח – או בצו קיום צוואה (אם האדם הותיר צוואה) או בצו ירושה (אם לא הותיר צוואה) וזאת על מנת שלא תתבצענה פעולות בניגוד לרצון היורשים אשר יחשוף את הרשויות וגופים אלו לתביעה.

 

ככל שהמנוח לא הותיר צוואה בה פירט את רצונו הספציפי באשר לחלוקת עזבונו,  מתקיימים כללי הירושה על פי דין לפי חוק הירושה התשכ"ה – 1965  ועל היורשים על פי הדין להגיש את הבקשה לצו ירושה.

סדר העדיפות בין היורשים בעת ירושה על פי דין מתבצע לפי קרבתם למנוח:

ככל שלמנוח/ה  ילדים בלבד יורשים הילדים את הירושה בחלקים שווים.

  • ככל שלמנוח/ה ילדים ובן/בת זוג יורש/ת בן/בת הזוג את המטלטלין, כולל מכונית משק הבית המשותף ונוטל משאר העזבון מחצית מהעזבון ואילו הילדים יורשים את מחצית  יתרת העזבון בחלקים שווים.

  • ככל שלמנוח/ה בן/בת זוג אך לא היו לו ילדים, יורש/ת בן/בת הזוג את המטלטלין ואת מכונית משק הבית המשותף, את דירת המגורים (אם היה נשוי למוריש שלוש שנים או יותר וגר עמו אותה שעה בדירה זו) כאשר יתרת העזבון תחולק כדלקמן:

אם הניח המוריש הורים – חצי יעבור לבן הזוג וחצי יעבור להורי המוריש.

אם הניח המוריש אחים או צאצאיהם או הורי הורים - שני שלישים מיתרת העזבון יעבור לבן/בת  הזוג והיתרה תעבור לקרובי המנוח כאמור.

 אם לא הניח המוריש קרוב מן המנויים לעיל, יורש בן הזוג את העזבון כולו.

החלוקה מתבצעת בהתאם ליורשים החיים במועד פטירת המוריש, כאשר בכל מקרה בו נפטר יורש בהתאם לחלוקה על פי דין קודם למות המוריש, יירשו צאצאי היורש את חלקו של היורש בירושת המוריש.

לדוגמא –אם אדם נפטר אך בנו נפטר לפניו ויש לבנו ילדים, יקבלו אותם נכדים בחלקים שווים בין הנכדים את כל חלקו של אביהם בירושת סבם.

אם נפטר ילדו של המוריש קודם למות המוריש, ירשו ילדי היורש (נכדי המוריש) את חלקו של היורש (בן/בת המורישׂ( בירושת המוריש (סבם במקרה זה).

 

בכל דרגה של ירושה כל בעלי הדרגה יורשים חלק שווה.

 

בכל מקרה מבחינת סדרי העדיפות בין קרובי המוריש - ילדי המוריש קודמים להוריו והוריו קודמים להורי-הוריו.

המסמכים הנדרשים לקבלת צו ירושה

 

לשם קבלת צו ירושה בהעדר צוואה, על המבקשים לחתום על בקשה לצו ירושה הכוללת תצהיר המאומת על ידי עורך דין, להמציא תעודת פטירה מקורית או בקשה להוכחת מוות של המוריש או המורישה, לשלוח הודעות על בקשת הבקשה בהתאם לנוסח החוק על אודות הבקשה ליורשים שלא הגישו את הבקשה על מנת לאשר שהם יודעים על הגשתה, לשלם אגרת בקשה לצו ירושה לרשם לענייני ירושה ואגרה לדמי פרסום הבקשה בעיתונות וברשומות, ככל שמי מהיורשים מסתלק מהעזבון לצרף תצהיר הסתלקות לבקשה ולהגיש את הבקשה עם מסמכים סרוקים אלו למחוז בו התגורר המנוח.

 

מומלץ להגיש את הבקשה באמצעות עו"ד, שכן אז מוגשת הבקשה באופן מקוון, יעיל ומהיר יותר וללא טעויות אשר עלולות לעכב את זמן הוצאת הצו וחלוקת נכסי המנוח.

 

יצויין כי במקרים בהם למנוח לא היו ילדים, בן זוג או הורים והיורשים הינם בעלי משפחה רחוקים יותר, קיימת חשיבות גדולה עוד יותר לייצוג עו"ד לשם קבלת מסמכים הנדרשים לשם הגשת הבקשה (כגון תעודת פטירה של המנוח אשר לא נשלחת לקרובים "רחוקים" או מסמכים המעידים על הוכחת מוות של קרובי משפחה "קרובים יותר" של המנוח וכיוצ"ב), כאשר במקרה כזה אין אפרות להגיש את הבקשה באופן מקוון.

אופן הטיפול בבקשה:

 

לאחר הגשת הבקשה מפורסם דבר הגשתה ברשומות ובעיתונות בכדי לבדוק אם קיימת התנגדות להגשתה מצד גורם שלישי (כגון קרובי משפחה נוספים הזכאים לירושה שלא נכללו בבקשה, אדם שלטובתו צוואה חתומה על ידי המנוח הגוברת על הירושה על פי דין וכיוצ"ב).

בנוסף, מועברת הבקשה לאפוטרופוס הכללי לבדוק האם יש צורך בהתערבותו (כגון במקרה של קיום קטינים או חסויים בין היורשים שיש צורך להגן עליהם בעת חלוקת הרכוש).

בנוסף, נערכת בדיקה בארכיב הרשם לענייני ירושה לבדוק האם לא הופקדה שם צוואה על ידי המנוח בשלב כלשהו הגוברת על הוראות הירושה על פי דין.

 

לאחר השלמת הטיפול בבקשה וככל שלא התגלו קשיים כאמור, נותן הרשם לענייני ירושה צו דיגיטלי הנשלח למבקש הצו וכן למשרדי הממשלה (כולל לשכת רישום המקרקעין), לבנקים, לחברות ביטוח וכיוצ"ב, שאז יהיה אפשר לפנות אליהם לקבל את כספי ורכוש המנוח בהתאם לצו שניתן.

יובהר כי האמור לעיל אינו מהווה יעוץ משפטי פרטני ומקצועי ואינו נועד להחליפו ואינו מהווה המלצה לנקיטת הליכים או להימנעות מהם, ייתכן ובמידע חלו השמטות ו/או טעויות וכל המסמך על המידע בכל דרך שהיא עושה זאת על אחריותו בלבד.

bottom of page