top of page

ייפוי כח מתמשך

בהעדר ייפוי כח מתמשך

5.jpg

עד שנת 2017 ובמקרה שאדם היה מגיע למצב של אי כשירות קוגניטיבית וחוסר יכולת הבנה לנעשה סביבו (בשל מחלות זקנה כדמנציה ואלצהיימר, מחלות או תאונות כלשהן המביאות למוגבלות שכלית, מוגבלות נפשית וכיוצ"ב), הרי שהאפשרות היחידה לניהול ענייניו היתה באמצעות מינוי אפוטרופוס לגופו ולרכושו באמצעות הליכים בבית המשפט.

 

במקרה כזה, על  מי שמבקש למנות לחסוי אפוטרופוס לניהול ענייניו לפנות לבית המשפט בתביעה למינוי אפוטרופוס קבוע ולעיתים אף זמני, לעבור בדיקות עו"ס מטעם בית המשפט אשר צריכות לאשרו, לפעול במקרים הקיצוניים יותר בהליכים משפטיים מול מי שמתנגד למינוי, לנהל הליכים משפטיים יקרים ולקבל לבסוף צו מבית המשפט למינוי אפוטרופוס, אם בכלל. 

גם לאחר קבלת הצו יש צורך במסגרת הליכי אפוטרופסות לפנות לאפוטרופוס הכללי לשם הגשת דווח שנתי (לעיתים תוך תשלום לרו"ח) על הוצאות והכנסות החסוי ("פרטה") ולפעול תחת פיקוחו ובהתאם להוראותיו בנוגע לרישום הצו בגופים השונים, ההוצאות שניתן להוציא עבור החסוי, דרכי השקעת כספי החסוי (לעיתים נדרש אף אישור בית המשפט לכך) וכיוצ"ב. 

מדובר בהליכים בפיקוח המדינה אשר שומרים על החסוי מפני מי שעלול לנצל את מצבו לרעה, אולם מאידך הינם יקרים, מסורבלים וארוכים, כאשר רבים האנשים הנורמטיביים להם ייחסי אמון עם בני משפחתם אשר היו מעדיפים להמנע מהליכים אלו בשל סרבולם. 

 

בפועל, הליכי מינוי אפוטרופוס אלו, על היתרונות והחסרונות שלהם, עדיין בתוקף, לכל מי שאינו חותם על ייפוי כח מתמשך, כפי שיפורט להלן.
 

עם ייפוי כח מתמשך

בשנת 2017 נכנס לתוקף תיקון לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות התשכ"ב – 1962 אשר נתן אפשרות אחרת לניהול ענייניו של חסוי  מעבר לתביעות אפוטרופסות – ייפוי כח מתמשך. 

 

ייפוי כוח מתמשך הינו מסמך משפטי, המאפשר לכל אדם בגיר (מעל גיל 18) בתנאי שהינו מבין את משמעות המסמך ותוצאותיו לקבוע על ידי מי ובאיזו דרך יטופלו ענייניו האישיים, הרכושיים או הרפואיים בעתיד כאשר לא יהיה באפשרותו לטפל בעניינים אלו בעצמו. 

סוגי העניינים שניתן לכלול ביפויי כוח מתמשך הינם: עיניינים רכושיים, אישיים או רפואיים או יפויי כוח עבור עניינים רפואיים בלבד. 

בפועל ניתן במקרה זה לאדם הממנה לבחור מרצונו, בשלב בו הוא מבין ומסוגל לקבל החלטות ולבצען, מי יטפל בענייניו וכיצד יראו חייו אם וכאשר מצבו ישתנה לרעה בשל הידרדרות במצבו אשר תוביל לחוסר יכולתו לנהל את ענייניו הוא. 

לרוב הממנה יבחר במיופה כח על סמך יחסי אמון כבן משפחה מדרגה ראשונה או בשל מומחיותו או ניסיונו המקצועי (כגון רו"ח או עו"ד)

הממנה יכול לתת ייפוי כח מתמשך לכלל ענייניו האישיים (המתייחסים לרווחתו האישית של האדם, לצרכיו היומיומיים, למקום מגוריו, לענייניו החברתיים וכיוצ"בׂ) ענייניו הרפואיים וענייניו הרכושיים (הטיפול בכלל נכסי הממנה, כספיו והתחייבויותיו) או רק לחלקם.

 

יפויי הכח יכול להיות כללי (לתת לממונה סמכות רחבה לחלוטין להחליט בענייניו) או להיות בעל הוראות ספציפיות והנחיות מקדימות באשר לאופן ניהול העניינים.

ביפוי הכח יפורטו שם/שמות מיופה/מיופי הכח, ההוראות בנוגע לאופן פעולותיהם, הוראות באשר להיותם כאלו הפועלים יחד או באופן חליפי, מה היקף הסמכויות של כל מיופה כח וכיוצ"ב  וכן שם של מיודע אשר ייפקח על פעולת מיופה/מיופי הכח, על מנת לוודא שהינם פועלים למען הממנה בלבד. המיודע יכול להיות האפוטרופוס הכללי גם כן, אולם אז מדובר בהליכים דמויי אפוטרופסות, על כל המשתמע מכך. מומלץ למנות כמיודע אדם אשר יש לו קרבה לממנה ורצון לשמור על האינטרסים שלו, שכן בפועל עליו לבדוק באופן שוטף את פעולות הממונה.

גם הממונה צריך לחתום על ייפוי הכח תוך הבנה מלאה של הסמכוית אותן הוא לוקח על עצמו.

עריכת ייפוי הכח המתמשך והחתימות עליו מתבצעים בפני עו"ד המוסמך לכך  על ידי משרד המשפטים – האפוטרופוס הכללי, כעו"ד אלדור-חורב, אשר אף דואג להגישו באופן מקוון למערכת האפוטרופוס הכללי ולהמציא את המקור לאפוטרופוס הכללי במועדים שנקבעו בחוק ולקבל לאחר מכן אישור על כניסתו למאגר האפוטרופוס הכללי. 

 

יצויין עם זאת, כי ישנן פעולות מסוימות המחייבות הסמכה מפורשת בייפוי הכוח לצורך ביצוען (לדוגמא: מתן תרומות ומתנות בסכומים מסוימים), ופעולות מהותיות אחרות המחייבות קבלת אישור בית משפט (לדוגמא: עסקאות במקרקעין, מתן מתנות בסכומים מסוימים וכיוצ"ב). 

כניסה לתוקף של ייפוי הכח המתמשך

ברור כי כאשר נוכחים בני משפחה או אחרים כי מצבו הקוגניטיבי של הממנה התדרדר ויש צורך בכניסה לתוקף של ייפוי הכח המתמשך על מנת להגן עליו בניהול חייו, הרי שעליהם לפנות לאפוטרופוס הכללי לשם הפעלת ייפוי הכח אשר הופקד אצלו ובהתאם לתנאיו. 

 

במקרה זה יש לפנות לאפוטרופוס הכללי בבקשה להפעיל את ייפוי הכח ולהראות כי התנאים לכניסתו לתוקף של ייפוי הכח מתמלאים (כגון קביעה של מומחה רפואי לפיו האדם אינו כשיר יותר) וכן להודיע למיודע על המצב. באותו שלב יבדוק האפוטרופוס הכללי האם מתקיים התנאים לכניסת ייפוי הכח לתוקף, האם באותו שלב כשיר מיופה הכח לכהן ככזה (לדוגמא – שהוא כשיר קוגניטיבית בעצמו, שאינו בקשיים כלכליים שעלולים לגרום לו למעול בחובותיו כלפי הממנה), שרק אז יינתן תוקף על ידי האפוטרופוס הכללי לייפוי הכח ויהיה בידי הממונה לפעול מכוחו עבור הממנה ובפיקוח המיודע. 

יובהר כי האמור לעיל אינו מהווה יעוץ משפטי פרטני ומקצועי ואינו נועד להחליפו ואינו מהווה המלצה לנקיטת הליכים או להימנעות מהם, ייתכן ובמידע חלו השמטות ו/או טעויות וכל המסמך על המידע בכל דרך שהיא עושה זאת על אחריותו בלבד.

bottom of page